Tot 25% Extra op outletproducten!

Klik hier en ontdek hoe!

00 00 00

GROTE JANUARI SALE! [tot 74%]

De ultieme gids voor het kiezen van de juiste wetsuit voor triatlon en openwaterzwemmen

De ultieme gids voor het kiezen van de juiste wetsuit voor triatlon en openwaterzwemmen
Inhoudstafel

Je kunt toch niet zomaar de verkeerde wetsuit kiezen, toch?

Ik ben Daniel, eigenaar van Watery.nl, voormalig topsporter en nu recreatief triatleet en ik heb deze gids over wetsuits voor je gemaakt. Ik heb veel ervaring met openwaterzwemmen en verschillende openwater- en triatlonwedstrijden voltooid, waardoor ik veel kennis en ervaring heb van wetsuits. Deze kennis wil ik zo goed mogelijk aan anderen doorgeven. Mocht je na het lezen van deze gids nog vragen hebben, stuur mij dan een bericht. Ik kijk ernaar uit om e.e.a. verder toe te lichten :-)

De beste aanbevelingen voor wetsuits op basis van niveau, prijs en kenmerken.

Waarom zwemmen met een wetsuit

Laten we beginnen met te zeggen dat de watertemperatuur in Nederland en België vrijwel altijd laag is, ongeacht het seizoen, waardoor het bijna altijd noodzakelijk is om met een wetsuit te zwemmen, ongeacht of het de dagelijkse zwemtraining in open water betreft of voor de wedstrijd zelf.

Naast dat een wetsuit je lichaam beschermt tegen het koude water door het warm te houden en te voorkomen dat het koude water dicht bij je lichaam komt, biedt een wetsuit ook nog een aantal andere voordelen:

  • Een wetsuit geeft je extra drijfvermogen, wat vooral minder ervaren zwemmers ten goede komt.
  • Een wetsuit beschermt je tegen water en kwallen.
  • Een wetsuit vermindert de waterweerstand vanwege het gladde oppervlak.
  • Een wetsuit geeft je de nodige bewegingsvrijheid.
  • Een wetsuit houdt je spieren warm, zodat je onderweg en achteraf niet onderkoeld raakt.
  • Een wetsuit verlengt het openwaterzwemseizoen.

Dus naast de isolerende functie helpt een zwemwetsuit je eigenlijk ook sneller te worden in het water.

Leuk weetje: Het is niet ongebruikelijk dat de juiste wetsuit tot wel twee minuten per 1000 meter zwemmen kan besparen.

watery våddragt køb

Regels voor het dragen van een wetsuit

De Nederlandse Triatlonbond (NTB) heeft een aantal basisregels opgesteld voor het dragen van een wetsuit tijdens triatlon- en openwaterwedstrijden. Dit geldt ook wanneer en bij welke watertemperaturen het vereist is om met een wetsuit te zwemmen en hoe dik de wetsuit mag zijn, enzovoort.

Je kunt de regels voor het dragen van een wetsuit van de Nederlandse Triatlonbond opzoeken, maar in essentie geldt het volgende voor zwemmers van alle leeftijdsgroepen (behalve de elite):

  • Bij watertemperaturen lager dan 14 graden, wat bijna nooit voorkomt tijdens triatlonwedstrijden in de zomermaanden in Nederland en België, kan de afstand worden ingekort en daarmee de tijd in het water worden verminderd.
  • Bij watertemperaturen tussen de 14 en 22 graden is een wetsuit verplicht.
  • Bij watertemperaturen boven de 22 graden is een wetsuit verboden (komt bijna nooit voor).

Dus als je meedoet aan een openwater- of triatlonwedstrijd, moet je een wetsuit hebben om in te zwemmen.

Bovendien moet je er rekening mee houden dat als je een wetsuit voor officiële nationale en internationale wedstrijden gebruikt, het pak maximaal 5 mm dik mag zijn. Als het dikker is, mag je er simpelweg niet mee zwemmen.

KRIJG 10% KORTING

De kortingscode kan gebruikt worden bij alle nieuwe klanten op alle producten op de website, waaronder producten aanbevolen in dit artikel.

Waar wacht je nog op? Haal meer uit je tijd in en op het water!

Succes!

Zwempak, droogpak, neopreenpak of wetsuit - wat zijn de verschillen en zijn die er überhaupt?

Een wetsuit heeft ontzettend veel verschillende benamingen, maar dat komt ook omdat er veel verschillende pakken zijn, afhankelijk van of het bedoeld is voor triatlon en openwater, kitesurfen, duiken of andere watersporten. Hier volgen de definities van de verschillende pakken:

Droogpak:
Een droogpak is niet speciaal geschikt voor verschillende watersporten, waaronder triatlon en openwater, omdat het niet strak op het lichaam zit, maar eerder het lichaam 'gewoon' bedekt. Dus zo'n pak moet je niet kopen als je watersport beoefent.

Zwempak voor triatlon en openwater:
Een zwemwetsuit is een andere naam voor een wetsuit en die heb je nodig als je aan een triatlon of een openwaterwedstrijd wilt deelnemen. Dit zijn ook de pakken die we hieronder aanbevelen en waarnaar we verwijzen in deze gids. Kenmerken van zo'n pak zijn:

  • Gemaakt van neopreen.
  • Relatief dun (tussen 1 en 7 mm).
  • Goed en natuurlijk om in te bewegen (zwemmen).
  • Rits aan de achterkant.

Dit is dus gewoon een normale wetsuit of ook wel een zwemwetsuit genoemd.

Een neopreenpak is ook gewoon een wetsuit.

Hoe dik moet een wetsuit zijn en welke moet ik kiezen?

Wetsuits zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en bij het kopen van een wetsuit is het belangrijk om de juiste dikte te kiezen.

Hieronder lees je wanneer je welke dikte zou moeten gebruiken:

  • 3 mm: Deze dikte is verreweg het meest gebruikelijk voor triatlon en openwaterzwemmen. Het biedt namelijk de hoogste mate van bewegingsvrijheid, maar ook de mogelijkheid om lang in het water te verblijven.
  • 5 mm: Deze dikte wordt meestal gebruikt bij openwatertraining/wedstrijden in het voorjaar of laat in de herfst, wanneer het water niet zo warm is. Deze dikte biedt nog steeds een goede bewegingsvrijheid en geeft ook extra drijfvermogen.
  • 7 mm: Deze dikte is voor mensen die een hekel hebben aan de kou. Toch is het niet bijzonder geschikt voor openwaterzwemmen, omdat het moeilijk is om op de juiste manier te bewegen. Bovendien zorgt een wetsuit van 7 mm voor een enorme drijfkracht, waardoor zwemmen lastig wordt. Een wetsuit van deze dikte wordt vaak gebruikt voor duiken in plaats van gewoon zwemmen.

Bovendien moet je erop letten dat sommige wetsuits standaard een dikte hebben van 5 mm rond de benen, borst en buik/heupen om het drijfvermogen te vergroten en zo de weerstand te verminderen, terwijl de dikte rond de schouders minder is om de bewegingsvrijheid te vergroten. Deze samenstelling is eigenlijk naar mijn mening het meest optimaal, omdat je daardoor zowel op de juiste plaatsen veel drijfvermogen krijgt als volledige bewegingsvrijheid rond de armen, die je constant moet bewegen.

Een laatste punt waar je op moet letten, is dat een wetsuit voor een nationale of internationale openwater- of triatlonwedstrijd maximaal 5 mm dik mag zijn. 

Een wetsuit aan- en uittrekken

Een wetsuit aan- en uittrekken is niet zomaar iets wat je even doet. Het feit dat een wetsuit vaak is gemaakt van neopreen, maakt het ontzettend moeilijk om aan te trekken en vereist zeker wat oefening voordat het kinderspel wordt..

Neem de tijd die nodig is en haast je er nooit doorheen, want als je gehaast ben, kun je je wetsuit beschadigen.

Bekijk deze video en word een expert in het aantrekken van een wetsuit:

Voor de triatlon is het ook heel essentieel dat je je wetsuit snel kunt uittrekken nadat je uit het water bent gekomen. Op dit moment kun je niet zo voorzichtig zijn, maar het is des te belangrijker dat je de wetsuit in de juiste stappen uittrekt.

Hoe je dit doet, laten twee van Denemarkens beste triatleten hier zien (bekijk de video vanaf 3:22 en dan zie je hoe):

Zodra je uit het water komt, zet je je zwembril op je voorhoofd, doe je de wetsuit van je bovenlichaam af terwijl je rent, en doe je de badmuts en de bril af vlak voordat je de wisselzone ingaat. De rest van de wetsuit trek je uit terwijl je recht voor je wisselstand staat.

Welke maat wetsuit moet ik kiezen?

De keuze van de maat van een wetsuit is altijd de grote vraag en ook hier maken veel mensen vaak de verkeerde keuzes.

Wetsuits zijn niet verkrijgbaar in de maten small, medium en large. Nee, ze zijn er ook in bijvoorbeeld small tall, medium tall, medium-large, enzovoort. Daarom moet je extra goed opletten bij het lezen van maatgidsen en vooral wanneer je je maten opneemt.

De meeste wetsuitmerken hebben een bijbehorende maatgids, die een goede indicatie geven van welke maat je moet kiezen. Hier moet je dus sterk op vertrouwen.

De meeste maatgidsen gebruiken je lengte en gewicht als parameters voor de juiste maat.

Als je tussen verschillende maten in zit, is een goede vuistregel altijd: gewicht gaat voor lengte, want een paar centimeter of drie in lengte maakt niet veel verschil. Als je verschillende maten past, is het daarom belangrijker om naar het gewicht te kijken in plaats van de lengte.

størrelsesguide zoggs

 

Wanneer je de pasvorm van een wetsuit moet beoordelen, is het het belangrijkst dat deze strak rond de hals sluit. Dat betekent dat je op deze plek nauwelijks een wijsvinger tussen de huid en de wetsuit  kunt krijgen. Anders zal er onmiddellijk koud water in de wetsuit komen en zal het rondklotsen, waardoor het isolerende effect verdwijnt.

Tegelijkertijd moet je erop letten dat als de wetsuit op het droge wat knellend en strak aanvoelt, deze waarschijnlijk perfect zal zitten zodra je in het water bent. Want zodra je het water ingaat, past de wetsuit zich wat beter aan en voelt het veel natuurlijker aan.

Dus het beste advies is waarschijnlijk: spring altijd in het water en test de wetsuit voordat je zeker weet dat het de juiste maat is.

Dit zijn enkele maattabellen voor wetsuits die je op onze website kunt vinden:

Maattabel Cruz wetsuit

Maattabel Orca wetsuit

Een nieuwe of tweedehands kopen of er een huren of lenen?

Veel beginnende triatleten en openwaterzwemmers overwegen de mogelijkheid om in plaats van een gloednieuwe wetsuit te kopen, er een te huren of te lenen. De intentie is goed, en voor sommige beginners kan dit een goede keuze zijn als ze weten dat ze het pak slechts een of twee keer zullen gebruiken. Maar een wetsuit werkt gewoon niet zo goed met meerdere gebruikers.

In feite werkt een wetsuit net als schoenen als je deze met iemand anders deelt. Wanneer een ander jouw wetsuit draagt, past het zich heel snel aan de individuele lichaamsvorm aan, wat betekent dat je in feite een compleet nieuwe wetsuit terugkrijgt. Je kunt er dus niet zeker van zijn dat een gehuurde of geleende wetsuit op dezelfde manier bij jouw lichaam past als een wetsuit die van jezelf is.

Bovendien willen de meeste openwaterzwemmers en triatleten ook graag met een wetsuit in open water zwemmen voor de wedstrijd, omdat dit een hoger niveau van zelfvertrouwen en kalmte geeft vóór de wedstrijd en dit is vaak niet mogelijk als je een wetsuit leent of huurt.

Moet je een volledige of halve wetsuit kiezen?

Een vraag die door veel mensen wordt gesteld en maar waar eigenlijk een vrij duidelijk antwoord op is. 

Als je openwaterzwemtrainingen wilt doen in Nederland of België of wilt deelnemen aan een nationale triatlon of openwaterwedstrijd, dan moet je in 99% van de gevallen zwemmen met een volledige wetsuit, met lange mouwen en pijpen. Een volledige wetsuit geeft je namelijk de benodigde warmte en drijfvermogen, iets wat een halve wetsuit niet in dezelfde mate doet.

De reden om toch een halve wetsuit te kiezen, waarbij de schouders vrij zijn en dus meer bewegingsvrijheid bieden, zou zijn als je aan een triatlonwedstrijd meedoet in een warm land.

Anders zou je altijd moeten kiezen voor een volledige wetsuit.

Gebruik van Bodyglide 

De afgelopen jaren is er een slechte en enigszins onverklaarbare trend geweest om vaseline rond de hals en enkels te gebruiken om de wrijving van de wetsuit tijdens langere zwemtochten te verminderen. Laat ik duidelijk zijn: dit helpt niet echt, omdat vaseline langzaam in water wegspoelt en tegelijkertijd de wetsuit langzaam beschadigt.

In plaats van vaseline kun je beter iets gebruiken dat speciaal is gemaakt om de wrijving van wetsuits te verminderen. Bodyglide is een heel populair product dat speciaal is ontwikkeld om het zwemmen met een wetsuit veel comfortabeler te maken. Met Bodyglide kun je er zeker van zijn dat het niet wegspoelt in water en ook de slijtage van je kostbare wetsuit niet versnelt.

Je wetsuit onderhouden

Als je goed voor je wetsuit zorgt vóór, tijdens en na gebruik, kun je de levensduur ervan aanzienlijk verlengen. Hier volgen vijf basistips voor beter onderhoud van je wetsuit:

  1. Spoel je wetsuit direct na gebruik in zoet water van een meer of zout water van de zee direct grondig a, zowel aan de binnen- als buitenkant. De meeste Ironman- en Challenge-wedstrijden vinden echter plaats in zeewater, dus let daar even op.
  2. Hang je wetsuit binnenstebuiten te drogen.
  3. Wanneer je wetsuit droog is en je het tot de volgende training/wedstrijd wilt opbergen, keer het pak dan altijd binnenstebuiten en hangt het aan een hanger of iets dergelijks, vouw het niet op.
  4. Vermijd het gebruik van scherpe nagels bij het aan- en uittrekken, omdat dit gaten kan veroorzaken. Neem er de tijd voor. Een wetsuit is niet erg dik dus je kunt er gemakkelijk per ongeluk een gat in maken.
  5. Mocht je toch een gat in je wetsuit krijgen, dan kan dit worden gerepareerd met neopreenlijm.

Als je deze vijf tips telkens in gedachten houdt als je je wetsuit gebruikt, kun je er zeker van zijn dat je over twee, drie, vier en vijf jaar nog steeds plezier van zult hebben.

Is er een verschil tussen een wetsuit voor openwaterzwemmen of de triatlon?

Nee, voor beide vormen buitensport gebruik je dezelfde wetsuit. Voor zowel openwaterzwemmen als de triatlon is het namelijk belangrijk dat een wetsuit zowel drijfvermogen als een hoge mate van bewegingsvrijheid biedt, zodat je zo snel mogelijk vooruit kunt komen. Een speciale wetsuit voor openwaterzwemmen en triatlon helpt je hierbij.

Welke wetsuit is geschikt voor beginners 

Veel triatleten hebben de neiging om altijd de duurste uitrusting op de markt aan te schaffen, omdat dat dan wel het beste moet zijn. Maar met wetsuits werkt dit niet altijd zo.

Als je een beginnende zwemmer en nog niet geen goede techniek hebt, is het niet per se een voordeel om voor het dure topmodel te kiezen, omdat deze juist is gemaakt voor wedstrijdzwemmers, die niet zozeer behoefte hebben aan drijfvermogen.

Bovendien zullen de goedkopere wetsuits, die vaak bedoeld zijn voor beginners, ook dikker zijn rond de benen en dijen, omdat dit meer drijfvermogen geeft op plaatsen die normaal gesproken "zinken" en daardoor de waterweerstand verminderen.

Beginnerswetsuits zijn meestal gemaakt van minder flexibel rubber en voelen daardoor stijver aan bij de schouders dan topmodellen. Bovendien zijn topmodellen vaak meer ontwikkeld, wat onder andere tot uiting komt in de panelen aan de zijkanten en onder de armen, die de waterweerstand verminderen.

Prijs en kwaliteit zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar de snelheid die een wetsuit biedt die  € 670,- duurder is dan een beginnerswetsuit, kan voor de beginnende zwemmer minimaal zijn.

Dus als je een beginnende triatleet/openwaterzwemmer bent en slechts de ambitie hebt om te voltooien, dan zou ik je zeker aanraden een goedkope wetsuit tussen de 200 en 350 euro aan te schaffen. Je kunt beter geld uitgeven aan betere hardloopschoenen of een goede zwembril, want de extra functies en technieken die gepaard gaan met duurdere wetsuits, heb je als beginner niet nodig.

Ben je echter een bedreven zwemmer met meerdere triatlons of openwaterwedstrijden op je naam, dan is het een goed idee om te kijken naar de betere en daardoor duurdere wetsuits.

Aanbevelingen voor beginners, gevorderden en professionals

Wil je een wetsuit met de best mogelijke flexibiliteit rond de schouders, een hoog drijfvermogen en een lange levensduur? Dan betaal je uiteraard meer. Hieronder heb ik de zes beste wetsuits op basis van mijn ervaring op een rijtje gezet voor zowel beginner, gevorderden als professionals.

Wetsuit voor beginners:

Deze wetsuits behoren tot de groep die we de low-budget triatlon- en openwaterwetsuits noemen, die allebei voldoen aan de dikteregel en de vier belangrijke eigenschappen hebben:

  • de spieren warmhouden
  • het drijfvermogen vergroten
  • de waterweerstand verminderen
  • en toch een verrassend hoge mate van bewegingsvrijheid bieden (hoewel niet zo groot als de duurdere topmodellen).

Deze wetsuits zijn speciaal ontwikkeld voor beginnende openwaterzwemmers die nog niet zeker zijn of openwaterzwemmen iets voor hen is en de sport eerst willen uitproberen. 

Orca Open Water Core

    Deze Openwater Core wetsuit van het merk Orca is speciaal ontworpen voor openwaterzwemmen. Het pak is gemaakt van 2,0 - 2,5 mm neopreen zodat het flexibel blijft en je warm houdt in het water. Bovendien heeft de wetsuit HydroLite- panelen waardoor je de wetsuit gemakkelijker kunt uittrekken. Ten slotte heeft de Orca Open Water Core een geweldig ontwerp, waarbij de opvallende oranje kleur ervoor zorgt dat je niet onopgemerkt blijft. Al met al is het een goede wetsuit die ervoor zorgt dat je langer kunt zwemmen met hoge flexibiliteit zonder concessies te doen aan kwaliteit.

    Wetsuit voor gevorderden:

    Voor deze wetsuits wordt een ander type neopreen gebruikt, dat iets flexibeler en gladder is dan het materiaal dat voor de beginnerswetsuits wordt gebruikt.

    Ben je ervan overtuigd dat triatlon of openwaterzwemmen iets voor jou is, en heb je al één of twee races voltooid, dan kun je overstappen naar deze klasse met wat duurdere wetsuits, die meer flexibiliteit bieden, wat meer kleurvarianten hebben en extra panelen hebben om de waterweerstand te verminderen.

    Orca S7

    Voor beginners zijn er veel wetsuits op de markt, maar we bevelen deze Orca S7 aan als de beste.

    Deze wetsuit is bedoeld voor beginners en hoger. Dit komt door het uitzonderlijke drijfvermogen, wat mogelijk wordt gemaakt door het Yamamoto-neopreen. In deze wetsuit zijn verschillende diktes neopreen aanwezig, waardoor het pak nog steeds flexibel is en je zwemmen niet belemmert(5 mm rond de heupen en benen, 2 mm rond de schouders en armen).

    Al met al is dit een aanbevolen wetsuit die helpt om gemakkelijker te drijven zonder concessies te doen aan de flexibiliteit wanneer je in het water bent. Bovendien heeft deze wetsuit een geweldig ontwerp.

    Wetsuit voor professionals:

    Wetsuits voor professionals zijn de allerbeste, het is bijna pure wetenschap om ze sneller, meer waterafstotend en drijvender te maken. Voor deze wetsuits worden de beste soorten neopreen gebruikt met de grootste elasticiteit en comfort. Deze wetsuits voor professionele, ervaren of zeer ambitieuze triatleten en openwaterzwemmers zijn gemaakt met als ultiem doel het zwemmen nog sneller te maken door middel van unieke panelen, enzovoort. Als je dus niets aan het toeval wilt overlaten, dan zijn deze wetsuits degene die je nodig hebt.

    Orca Sonar

      Deze Sonar wetsuit van Orca is een indrukwekkend pak op alle gebieden. Het is uiterst flexibel en biedt tegelijkertijd een goede drijfkracht. Je krijgt eigenlijk 30% meer drijfvermogen, waardoor je de juiste positie in het water kunt behouden.

      De wetsuit is gemaakt van het bekende Yamamoto-neopreen maar heeft ook de volgende eigenschappen:

      • CLS (Core Lateral Stabiliser) zijn panelen die dwarse rigiditeit rond de buikstreek bieden, zodat je een goede positie kunt behouden en daardoor betere prestaties kunt leveren.

      • 39 Cell, dit is een ander type Yamamoto-neopreen dat zeer flexibel is. Bovendien absorbeert het geen water, wat resulteert in meer snelheid.

      Orca Equip

      Orca Equip is een van de wetsuits die maximale flexibiliteit biedt in verhouding tot de dikte ervan. De wetsuit is gemaakt voor zwemmers met een optimale techniek voor zowel armen als benen en is daarom perfect voor zwemmers die zo min mogelijk waterweerstand willen hebben.

      Deze wetsuit is gemaakt van het erkende Yamamoto-neopreen, wat bekend staat om zijn elasticiteit, wat betekent dat je maximale bewegingsvrijheid hebt.

      Bovendien is de wetsuit uitgerust met Super Composite Skin (SCS), wat zorgt voor sublieme prestaties.

      Zoals eerder vermeld is de wetsuit superflexibel en daarom ideaal voor de "totale zwemmer", wat betekent dat je een correcte positie in het water kunt behouden en volledige controle hebt over je arm- en beentechniek.

      Als geen van de bovenstaande wetsuits je aanspreekt, bekijk dan ons enorme assortiment wetsuits. (Wij hebben het grootste assortiment van Nederland en België).

      Extra uitrusting:

      Voor accessoires voor je wetsuit en zwemmen met een wetsuit zijn er verschillende producten die je langere en koudere zwemtochten in open water kunnen verbeteren. :

      Een zwemboei is de ultieme veiligheidsuitrusting voor alle openwaterzwemmers, die tegelijkertijd super handig is. Je draagt de zwemboei om je middel terwijl je de wetsuit draagt, waarna deze "met je meegaat" wanneer deze is opgeblazen, waardoor je extra zichtbaar wordt voor voertuigen op het water en mensen aan de kant. Een zwemboei bevat een kleine ruimte aan de binnenkant waarin je portemonnee, autosleutels en telefoon kunt opbergen. Dit is ook handig want met je telefoon kun je ook hulp inroepen als je plotseling in de problemen komt.

      We raden meestal een maat van 30 liter aan, wat optimale drijfkracht en opbergmogelijkheden biedt. Bovendien zijn de zwemboeien van Watery verkrijgbaar in drie opvallende kleuren, zodat je zeker niet over het hoofd wordt gezien.

      De zwemboeien zijn verkrijgbaar met en zonder venster. Als je kiest voor een zwemboei met venster, kun je de voorwerpen in de waterdichte ruimte zien en gebruiken, zodat je bijvoorbeeld via je telefoon of GPS kunt navigeren.

      [section=featured_product2]

      Een zwembril voor openwaterzwemmen is niet hetzelfde als een normale zwembril. Als je buiten zwemt, waar de zon vaak (vooral in de zomer) hoog aan de hemel staat, moet het glas van je zwembril ofwel smoke, spiegelend of gepolariseerd zijn om verblinding door de zon te voorkomen. Tegelijkertijd geven de meeste openwaterzwemmers de voorkeur aan een zwembril met een groot frame, omdat dit meer veiligheid biedt.

      [section=featured_product1]

      Voor openwaterzwemmers raden we de Watery Mantis zwembril aan.

      • Zichtbare badmuts

      Net als met een zwemboei kun je met een zichtbare badmuts extra opvallen in het water, wat het verschil kan betekenen tussen leven en dood. Daarom moet je altijd een badmuts kiezen in een opvallende kleur zoals oranje, roze, geel of vergelijkbare opvallende kleuren en nooit blauw, grijs, zwart of andere donkere kleuren.

      Met het oog op zichtbaarheid in het water hebben we onze eigen opvallende Watery badmutsen gemaakt, die bovendien matchen met de zwemboeien.

      Voor openwaterzwemmers en triatleten raden we de Watery Signature badmuts aan.

      [section=featured_product3]

      Als je vroeg of laat in het seizoen wil beginnen of als je gewoon gevoelig bent voor kou, dan kunnen neopreenhandschoenen, -sokken en een cap een oplossing bieden. De sokken en de cap verminderen het afkoelen van je voeten en hoofd. Neopreenhandschoenen beschermen ook tegen de kou, maar verminderen het gevoel in het water. Deze producten kunnen in ieder geval helpen om het openwaterzwemmen wat comfortabeler te maken. Let wel op dat deze items niet zijn toegestaan tijdens openwater- en triatlonwedstrijden, dus je kunt ze zijn gebruiken voor training.

      We raden vrijwel altijd minimaal 3 mm aan, aangezien dit een goede dikte is voor optimale warmte zonder de flexibiliteit te verminderen.

      Voor openwaterzwemmers en triatleten raden we de Watery Thermal neopreenset aan.

      • Wrijvingscrème en gel:
      Bodyglide:

      Veel openwaterzwemmers ervaren wrijvingsplekken of schaafwonden, vooral rond de hals en polsen. Gelukkig zijn de nieuwere wetsuits van het merk Orca bijvoorbeeld verbeterd en geven ze aanzienlijk minder irritatie.

      Als je echter momenteel last hebt van irritatie, raden we aan om direct Bodyglide te gebruiken.

      Swimeze Quick Gel:

      Als je problemen hebt met het aantrekken van je wetsuit te komen, kunnen we deze gel van Swimeze ten zeerste aanbevelen.

      Deze gel is super eenvoudig te gebruiken en helpt het aantrekken van je wetsuit sneller en gemakkelijker te maken.

      Tot slot

      We zijn we aan het einde gekomen van deze behoorlijk uitgebreide gids voor wetsuits. Ik hoop dat ik je een beetje op weg heb kunnen helpen en dat je beter bent voorbereid als je een wetsuit wilt kopen. Als je nog vragen hebt, stuur mij dan een bericht en ik zal mijn best doen om je te helpen.

      🎁 De gratis cadeaus van vandaag

      Je bent slecht €60 en 2 toegevoegd(e) product(en) verwijderd van een gratis Watery oordopjes 😍

      Gratis Watery oordopjes

      [GRATIS GESCHENK 1] Watery oordopjes

      Gratis anti-condens spray

      [GRATIS GESCHENK 2] Watery anti-condens spray

      Gratis waterdichte mobiele tas

      [GRATIS GESCHENK 3] Watery waterdichte mobiele tas - Storm - Zwart

      Gratis waterdichte bum bag

      [GRATIS GESCHENK 4] Watery waterdichte bum bag - Talia - Blauw

      Aanbevolen producten

      Tot 32% van de mensen kopen deze

      Sluiten
      • Zoek resultaten
      • Producten

      Zoek resultaten

        Geen resultaten voor ''

        Contacteer klantendienst

        Bel ons

        85 888 4757

        Schrijf ons

        support@watery.nl

        Openingstijden

        Ma-vr: 08-22 / za-zo: 10-22

        Chat met ons

        In de rechterhoek